”Vaatteet ennemmin kaatopaikalle kuin köyhille.”

09.01.2009 - Antti

Vaateliikkeet kärräävät myymättä jääneet vaatteet mieluummin kaatopaikalle kuin antavat ne hyväntekeväisyyteen. Vaatteiden antaminen pois ei muotiliikkeiden mukaan ole hyväksi imagolle.

Kaatopaikalle päätyy joka päivä kasoittain vaatteita, jotka eivät kelpaa ostajille edes alennuksella. Jopa viisi prosenttia vaatteista saattaa jäädä myymättä, Tampereen teknillisen yliopiston professori Heikki Mattila arvioi YLE Uutisille.

Turun Sanomien mukaan eri avustusjärjestöt ottaisivat mielellään myymättömät vaatteet vastaan. Muotikaupan liiton toimitusjohtajan Yrjö Gorskin mukaan yritysten maine ei kuitenkaan kestäisi hyväntekeväisyyttä.

– Ei ole ylvästä todeta, että ostot ovat niin huonoja, että joudutaan pitämään useita alennusmyyntejä ja vielä sen jälkeen lahjoittamaan tuotteita pois, Gorski arvioi YLE Uutisille.

Kaatopaikalle päätyviä myymättömiä vaatteita ei tilastoida, joten vaatevuorten tarkka koko on arvoitus. Taloussanomat 30.8.2009

Tämmöistä pelkoa ei ainakaan Karmashopin kaltaisessa pienyrityksessä ole. Vaikka joku vaatekappale ei sattuisikaan myymään kovin nopeasti, sesonki vaihtuisi tai muotivirtaus muuttaisi suuntaa, niin tuotteita ei ole varaa heittää roskiin tai jättää myymättä. Meidän silmissämme joka ikisellä vaatekappaleella on arvonsa siihen käytettyjen raaka-aineiden, energian ja sen valmistajien kädenjäljen kautta.

Itse asiassa monet asiakkaamme ovat samaa mieltä eli heitä ei niinkään kiinnosta viimeisimmän sesongin muotivillitykset vaan hyvän ja mukavan vaatekappaleen löydettyään he toivoisivat voivansa ostaa tätä samaa vaatetta kerta toisensa jälkeen.

Muotikaupan liiton toimitusjohtajan kommentti hieman ihmetyttää, sillä luulisi nykyaikana olevan isompi häpeä rahdata käyttökelpoista tavaraa suoraan kaatopaikalle, kuin myöntää, että myynnit ovat hieman hiipuneet ja lahjoittaa vaatteet hyväntekeväisyyteen? Tietenkin on eri asia kenen suuntaan yritys mainettaan varjelee, tiedostavien asiakkaiden vai kasvottomien pääomasijoittajien?

Tällaista varten verkkokaupallamme on käytössä poistokorit niin miehille kuin naisille, joissa tuotteet myydään alennetuin hinnoin usein jopa hankintahinnoin.

Avainsanat: , , ,

1 vastaus aiheeseen “”Vaatteet ennemmin kaatopaikalle kuin köyhille.””

  1. Katriina kirjoitti:

    Olen myös kuullut, että kauppiaat ajattelevat, että kaikki lahjoitettu vaate/tavara on jossain vaiheessa pois heidän myyneistään niin enemmin roskiin kuin sitä tarvitsevalle. Jos joku tarvitsee vaatteita niin jossain vaiheessa se tullaan heiltä hakemaan… Valitettavasti näin.